Dynia zapiekana z grzybami
Składniki
- 2 dynie Futsu black
- 340 g świeżych grzybów
- 2 cebule
- 250 g mascarpone
- 100 g startego parmezanu
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 3 jajka
- 1.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- masło
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Krok 2
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.
Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu.