Pierogi z jarmużem
Składniki
farsz
- 300 g jarmużu
- 1 cebula
- pieprz motkowany z kolendrą
- sól
- ognista mieszanka przypraw
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 200 g sera cheddar
ciasto
- 450 ml mąki
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć.
Cebulę (dużą lub dwie mniejsze) pokroić w kostkę i poddusić na oleju, oliwie lub maśle – tłuszcz musimy wybrać sami – ja użyłam oliwy. Dodać sól, gdy cebula zmięknie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek (ja dodałam dwa ładne ząbki) a następnie jarmuż. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz z kolendrą i ognistą mieszankę przypraw (można użyć chilli, papryki ostrej…) do smaku. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać polane masłem lub podsmażane.