Pierogi z jarmużem

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Pierogi z jarmużem
Pierogi z jarmużem - kocham jarmuż i pierogi z cienkim ciastem. W tym daniu występują moje dwie miłości. Jeśli zamiast masła dodacie oliwę będą wegańskie :) Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć. Cebulę (dużą lub dwie mniejsze) pokroić w kostkę i poddusić na oleju, oliwie lub maśle – tłuszcz musimy wybrać sami – ja użyłam oliwy. Dodać sól, gdy cebula zmięknie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek (ja dodałam dwa ładne ząbki) a następnie jarmuż. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz z kolendrą i ognistą mieszankę przypraw (można użyć chilli, papryki ostrej…) do smaku. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.
Obejrzane: 13550
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
715,9kcal
kalorie
93,6g
węglowodany
30,0g
białko
27,8g
tłuszcze
7,9g
błonnik
120,2mg
cholesterol
78,1mg
magnez
574,9mg
wapń
4,0mg
żelazo

Składniki

farsz

  • 300 g jarmużu
  • 1 cebula
  • pieprz motkowany z kolendrą
  • sól
  • ognista mieszanka przypraw
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 200 g sera cheddar

ciasto

  • 450 ml mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć.
Cebulę (dużą lub dwie mniejsze) pokroić w kostkę i poddusić na oleju, oliwie lub maśle – tłuszcz musimy wybrać sami – ja użyłam oliwy. Dodać sól, gdy cebula zmięknie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek (ja dodałam dwa ładne ząbki) a następnie jarmuż. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz z kolendrą i ognistą mieszankę przypraw (można użyć chilli, papryki ostrej…) do smaku. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać polane masłem lub podsmażane.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×