Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki
kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
farsz
- 300 g łososia bez skóry
- 250 g szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 garście szpinaku
- 1 cebula
- 0.5 czerwonej papryki
- sól prowansalska
- czosnek granulowany
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut.
Krok 2
Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.