Paprykowy kurczak z jarmużem
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 100 g jarmużu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz.
Krok 2
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka. Dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż. Całość zalewamy winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy. Do sosu dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Krok 4
Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.