Karmelowo-winna kaczka
Składniki
Kaczka
- 4 filety z kaczki
- sól
sos karmelowo-winny
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka octu
- 50 ml bulionu z kurczaka
- 0.5 skórki z pomarańczy
- sok z pomarańczy
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 0.5 papryczki chilli
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ma krzyż. Każdą pierś z kaczki nacieramy solą i odstawiamy na godzinę.
Krok 2
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet i gotujemy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, do rondelka wlewamy bulion, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajemy też cynamon, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i skórkę z pomarańczy. Wszystko mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż sos nabierze konsystencji syropu.
Krok 3
Rozgrzewamy patelnię. Z filetów ścieramy nadmiar soli. Kładziemy filety skórą do dołu na rozgrzaną mocno patelnię i smażymy około 7 minut z jednej strony. Po czym przekręcamy filet i smażymy jeszcze 3-6 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
Krok 4
Pierś z kaczki serwujemy z gorącym sosem karmelowo-winnym.