Buraczkowe ravioli z nadzieniem z wędzonego łososia i sosem z kopru włoskiego

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Przepyszne ravioli z bardzo dobrze skomponowanymi składnikami.
Obejrzane: 2120
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

na ciasto

  • 150 g mrożonych buraczków puree
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ewentualnie odrobina ciepłej wody

na nadzienie i sos

  • 50 dkg świeżego łososia oczyszczonego i pozbawionego skóry i ości
  • 225 g miękkiego serka koziego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 bulwa kopru włoskiego umyta i pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebula posiekana
  • 1 mały por pokrojony w półplasterki
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietanki 18%
  • uprażone orzeszki pinii
  • kilka kropel sosu Tabasco
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Buraczki podsmaż na suche patelni, aby się rozmroziły i odparowały wodę.
Mąkę przesiej. Dodaj ostudzone buraczki, mąkę, jajka, żółtko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Odstaw przykryte ściereczkę na 15 minut.

Krok 2

Łososia zmiksuj prawie na gładką masę razem ze skórką z cytryny. Zamieszaj go z serkiem kozim, czosnkiem, Tabasco, sokiem z cytryny i limonki, ziołami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 3

Ciasto na ravioli rozwałkuj na dość cienkie płaty.
Nakładaj porcje nadzienia i przykryj kolejnym płatem.
Wykrawaj pierożki ravioli.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę. Dodaj pora i czosnek. Po chwili koper włoski i szczypior. Smaż mieszając około 10 minut.
Dolej białe wino i duś aż odparuje.

Krok 5

Dolej śmietankę i dodaj ser gorgoznola. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj całość.
Dopraw sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Ravioli gotuj w osolonej wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny.
Podawaj z sosem z kopru włoskiego posypane świeżo startym serem parmezan, czarnym pieprzem i uprażonymi orzeszkami pinii.
Smacznego!:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×