Dynia pieczona z lawendą i tymiankiem
Składniki
- 0.5 dynii
- 1 pierś z kurczaka
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 szczpyta grubej soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 3-4 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie papierem, oczyszczacie z tłuszczyków, jeśli jakiś by się trafił, kroicie na paski i wrzucacie do miski. Zalewacie kilkoma łyżkami oliwy, solicie, wsypujecie 1 łyżeczkę suszonej kolendry, mieszacie i wstawiacie do lodówki.
Krok 2
Foremkę do pieczenia wykładacie folią aluminiową. Dynię kroicie na części, obieracie, kroicie na kawałki. Cebulę obieracie, kroicie na ćwiartki. Pieprz rozgniatacie w moździerzu na kawałki. Warzywa wykładacie na blaszkę, posypujecie je lawendą, tymiankiem, sola morską i potłuczonym pieprzem. Polewacie oliwą i wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż dynia będzie miękka.
Krok 3
Rozgrzewacie suchą patelnię i wykładacie na nią kawałki kurczaka. Smażycie, nie ruszając ich za bardzo, aż uzyskają złocisty kolor z jednej strony i przekładacie na drugą. Znowu smażycie na rumiano. Zdejmujecie z ognia, przykrywacie nieszczelnie, by trochę zaparowały.
Krok 4
Podajecie od razu. Smacznego!