Dhal Lankijski
Składniki
- 1.5 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 łyżki olej kokosowy
- 2 szt cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- kikla liści curry
- 1 szt świeżego chilli
- 1 łyżka otartego imbiru świeżego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka mmieszanki curry
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- garść świeżej kolendry
- 0.5 łyżeczki płatków chilli
- 1 szt cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0.5 łyżeczki mieszanki curry
- 1 łyżeczka suszonej ryby (maledive fish) lub suszonych krewetek
Przygotowanie:
Krok 1
Opłucz soczewicę na sicie. W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebule pokrojoną w kostkę, czosnek, imbir, liście curry i posiekane świeże chilli. Smaż aż cebula będzie miękka. Dodaj nasiona i smaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Dorzuć soczewicę, mieszankę curry, kurkumę i sól. Zalej mlekiem kokosowym, i gotuj aż soczewica będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli będzie za mało płynu, a soczewica nadal będzie twardawa, to zmniejsz ogień i dodaj odrobinę wody. Na patelni rozgrzej olej, jak będzie wrzący, dodaj cebule pokrojoną w piórka i 1/2 łyżeczki mieszanki curry. smaż aż cebula zacznie brązowieć, dodaj suszona rybę lub krewetki i płatki chilli. Mieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowa i chrupiąca. Ugotowany dhal podawaj posypany brązową cebulą i świeżą kolendrą, możesz podać też z piklami mango albo aramboli. No i grzej się ;)