Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami
Składniki
- 1 gęś (skruszała, ale przekazana z zaufanego źródła) !ważne żeby mieściła się w piekarniku!
- 10 jabłek
- 30 suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 4 goździki
- sól i pieprz
- 200 ml soku cytrynowego
- igła i dość grube nici
- duża brytfanna z podkładką drucianą
Przygotowanie:
Krok 1
Nadzienie.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy połówki na ósemki - przekładamy do miski i zalewamy aby były dokładnie pokryte sokiem z cytryny. Dokładamy do miski śliwki i goździki i odstawiamy.
Krok 2
Gęś dokładnie myjemy, głównie jej wnętrze, aby nie zostały niechciane resztki po wnętrznościach. Obieramy (ewentualne) pozostałości po piórach, zabrudzenia itp. Wycieramy z zewnątrz do sucha, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w skórę.
Krok 3
Napełniamy gęś jabłkami i śliwkami i zszywamy otwór igłą i nićmi - część owoców zostanie, będą dołożone w ostatniej fazie pieczenia. Wkładamy gęś do brytfanny, odlewamy winem i małą ilością wody.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy brytfannę, możliwie na środku. Pieczemy ją ok 2 godzin podlewając ją co jakiś czas (20-30 min) wytapiającym się tłuszczem i sokiem. Jeśli zacznie jej się w tym czasie podpiekać skóra - należy ją przykryć folią aluminiową i piec dalej.
Po 2 godzinach dodajemy pozostałe jabłka i śliwki, przykrywamy folią i pieczemy kolejne 2 godziny.
Na koniec zdejmujemy folię i zmieniając program (jeśli to możliwe) na termoobieg podpiekamy 10-15 min, aż skórka się zarumieni. Czasami jeśli gęś jest wielka, trzeba obrócić naczynie - ale pamiętajcie że każde otwarcie piekarnika obniża na parę chwil jego temperaturę, więc taka akcja musi przebiec sprawnie!
Krok 4
Kiedy gęś jest gotowa zlejmy powstały sos do wysokiego naczynia, dodajmy trochę jabłek i ręcznym mikserem zmiksujmy na gęsty sos doprawiając go solą, pieprzem i śmietaną.
Podajemy gęś z czerwoną kapustką, sosikiem, chrzanem i np.: kaszą gryczaną
Do gęsi polecamy czerwoną kapustę z żurawiną.