Aromatyczny kurczak otulony boczkiem
Składniki
- 3 małe filety z kurczaka
- 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
- 0.5 szklanki wina białego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
- przyprawa do steków
- świeży tymianek
- oliwa
- sól
- krem balsamiczny
Przygotowanie:
Krok 1
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.