Gołąbki
Składniki
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu
- 1 duża główka kapusty
- 2 jajka
- czarny pieprz i sól
- Sos pomidorowy:
- 3 litry bulionu mięsnego
- 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki mąki
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.
Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.
Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz.
Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.
Notes
- kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita
- gęstość sosu można regulować według własnych upodobań
- czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/golabki-3/