Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Składniki
- 3 białe kiełbasy (ja użyłam parzonych)
- pół szklanki surowej ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie, na drugi dzień gotujemy ją prawie do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, smażymy do zrumienienia, następnie całość zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dorzucamy liść laurowy. Smażymy 3 minuty, pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, nakładamy na niego ponacinaną lekko z obu stron kiełbasę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia kiełbasy i odparowania sosu.