Zapiekane kokosowe risotto z imbirem i morelami
Składniki
- 100 g ryżu arborio
- 250 ml mleka (można zastąpić kokosowym)
- 250 ml mleka kokosowego
- 3-4 łyżek miodu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 200 g moreli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić ryż, podsmażyć chwilę. Następni dodać pokrojony na cienkie plasterki imbir i podsmażyć jeszcze odrobinę. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ryż, dodać mleko oraz pokrojone na plasterki morele i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec ok 50 minut aż ryż będzie miękki. Risotto podczas pieczenia od czasu do czasu należy wymieszać. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i podawać.