Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 110 g sera halloumi *
- 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki mielonych otrąb
- 1 jajko M
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
* użyłam sera halloumi z dodatkiem chili
Notes
- opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
- jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli