Pierogi z pasternakiem i cząbrem
Składniki
- 500 g mąki
- 350 ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 g pasternaku
- 5 łyżek cząbru
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek masła klarowanego
Przygotowanie:
Krok 1
FARSZ:
Pasternak obieramy i gotujemy 10 minut w bulionie warzywnym (opcjonalnie ale w bulionie najlepiej). Po ugotowaniu blendujemy (ubijamy) na gładką masę- dodajemy cząber. pieprz i sól.to wszystko!! można dodać troszkę masła klarowanego.
Krok 2
CIASTO PIEROGOWE:
Mąkę wysyp do miski lub na stolnicę. Ostrożnie wlej gorącą wodę i porządnie ugnieć. Dodaj olej. Jeśli mieszałaś ciasto w misce - wyciągnij je na obsypaną mąką stolnicę, wyrób ciasto rękami (woda na pewno zdążyła już ostygnąć) na gładką i plastyczną masę. Koniecznie ciasto odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Ciasto rozwałkujemy na cieniutko (3 mm). Wykrajamy kółka szklanką lub innym przyrządem. Do kółek nakładamy po łyżeczce farszu i zalepiamy bardzo dokładnie.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ja wrzuciłam potem na patelnię