Gulasz miodowy

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.
Obejrzane: 427
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy *
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • Pozostałe składniki:
  • 700 g szynki wieprzowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka.
Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami.
* sprawdzi się tu zarówno musztarda klasyczna jak i miodowa
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/gulasz-miodowy/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×