Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jest zdrowa i całkiem fit,a do tego jakże smaczna i łatwa w przygotowaniu.Trochę chudego mięsa z indyka,trochę mega zdrowej kaszy jaglanej ,młoda cukinia oraz cała masa aromatów.
Obejrzane: 1395
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 0.33 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżki rodzynek
  • 1 papryczka chilli
  • 0.25 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Sos
  • 2 łyżki koncentratu
  • 150 ml wody
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • 50 g sera feta

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Każdą kroimy wzdłuż na pół.Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ.W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty.Do cebuli dodajemy mięso,dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu,aż mięso zmieni kolor.Dodajemy koncentrat pomidorowy,rodzynki,chili i wszystkie przyprawy.Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut,sos powinien być gęsty.W tym czasie kaszę wsypujemy do garnka dodajemy 2/3 szklanki wody,szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę,posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do naczynia wlewamy wodę tak,aby dno naczynia było przykryte.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.

Krok 2

Sos:
Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu,wodę i przyprawy.Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut.Piana powinna zniknąć z sosu,co oznacza,że pomidory są ugotowane.Sos powinien być delikatnie słodki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×