Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki
- 1 szklanka kasza jaglana
- 1 szklanka pulpa warzywna (zblendowane warzywa np. burak i marchewka)
- 0.5 szklanki ziarna słonecznika
- 0.5 szklanki sezam
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżka papryka ostra Galeo
- 1 łyżka czosnek granulowany Galeo
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz czarny mielony Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podprażamy na sucho do momentu, aż zacznie pachnieć. Wtedy przelewamy wodą, płuczemy. Zalewamy wodą, aby było jej około 2 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli nie będzie wtedy miękka, dolewamy trochę wody i gotujemy, aż zmięknie. Kasza jaglana do kotlecików powinna być klejąca, lekko rozgotowana. Gotową kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Sezam i słonecznik podprażamy na suchej patelni razem z odrobiną soli, aż się zarumienią. Następnie umieszczamy podprażone ziarna w blenderze / rozdrabniaczu lub młynku i mielimy na drobno.
Krok 3
Mieszamy kaszę z pulpą warzywną i zmielonymi ziarnami. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Klopsiki najłatwiej formować zwilżonymi rękoma lub w silikonowych rękawiczkach.
Krok 4
Nabieramy łyżką masę i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.