Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze
Składniki
Pulpety
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g jarmużu
- 1 sucha kajzerka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 ziół dalmatyńskich
- 1 świeżego tymianku
- 250 g kiełków typu stir-fry
Mus owocowy i sos czosnkowy
- 1 mango
- 3 małe gruszki
- czosnek
- 2 cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 ziół dalmatyńskich
- sól
- 2 łyżeczki natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.
Krok 2
Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblendorować na mus.
Krok 3
Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry !