Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Składniki
- 1 opakowanie ciasta fransuskiego
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 jajka
- 6 łyżek śmietany 18% lub 22&
- 20 dkg startego sera żółtego, in wyrazistrzy smak tym lepiej
- sól do samku
- pieprz do samku
Przygotowanie:
Krok 1
Zielone szparagi, są mało pracochłonne. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, czyli zazwyczaj ok 2 cm, umyć je i są gotowe do dalszej obróbki.
Krok 2
Przygotowane jak powyżej szparagi wrzucamy na 2 min do osolonego wrzątku. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.
Krok 3
Śmietanę, jajka i starty ser, mieszamy razem, ręcznie lub blenderem, dodajemy sól i pieprz.
Krok 4
Ciasto lekko wałkujemy. W moim przypadku podzieliłam ciasto na 4 foremki, jęsli nie macie 4 foremek danie można przygotować w jednej formie (do tarty lub prostokątnej)
Krok 5
Formę smarujemy masłem, wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wedle uznania. Na spodzie układamy szparagi, zalewamy (nie za grubo) przygotowaną wcześniej masą. Jeśli zdecydowaliście się na jedną formę, możecie najpierw wrzucić do piekarnika formę ze spodem na 10 min, będziecie mieli pewność, że spód będzie należycie wypieczony.
Krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jeśli pieczemy małe foremki powinno nam wystarczyć 20 -25 min.
Przy jednej dużej formie proponuje 10 min spód, później ok 30 min całość. Góra ciasta francuskiego lubi się szybko przypiekać, jeśli widzicie, że może być zbytnio przypieczone, górę można zabezpieczyć folią aluminiową. Smacznego :)