Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Składniki
- 0.67 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 4 szt miąższ z cukinii kulistych
- 0.67 szklanki pokrojonego pora
- 25 dkg mielonego mięsa
- 2 szt pomidory
- 0.5 pęczka koperku
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 8 łyżek bułki tartej
- 3 szt jajka
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do obtoczenia kotletów bułka tarta
- olej do smażenia olej
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem,przepłukać i odsączyć. Kaszę gotować w 1 i 1/3 szklanki wrzącej,osolonej wody przez 20 minut .
Krok 2
Miąższ cukinii posiekać i odcisnąć wodę.
Krok 3
Koperek i natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać.
Krok 4
Do miski wsypać ostudzoną kaszę jaglaną,dodać miąższ cukinii,mięso mielone,por,pomidory,koperek,natkę pietruszki,bułkę tartą,jajka,przyprawy i wymieszać.
Krok 5
Z masy jaglano-cukiniowej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Krok 6
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Krok 7
Kotlety można jeść same na ciepło i na zimno. Można też podać do nich sosy:pieczarkowy,pomidorowy,grzybowy czy serowy. Smacznego!