Śledzie na pierzynie
Składniki
- 50 dkg śledzi
- 1 szt kapusta biała /mała/
- 2 szt winnych jabłek
- 2 szt cebuli
- 2 łyżki sklarowanego mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka pikantnej musztardy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szt sok z cytryny
- 2 tymianku
- 2 kminku
- 2 pieprzu
- 1 soli
Przygotowanie:
Krok 1
Filety umyć osuszyć posmarować musztardą i posypać pieprzem.
Krok 2
Kapustę oczyścić pokroić
Krok 3
Cebulę i jabłka obrać pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny
Krok 4
Rozgrzać olej w garnku zeszklić cebulę dodając jabłka i kapustę oraz przyprawy którą podlać bulionem dusić około 15 minut na małym ogniu aby odparował nadmiar wody
Krok 5
Następnie przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego na wierzchu ułożyć śledzie polać je stopionym masłem
Krok 6
Piec w 180 stopniach 50 minut.
Krok 7
Podawać z ziemniakami pieczonymi