Kapusta z grochem
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g grochu żółtego
- 300 g boczku
- 2 duże cebule
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy, aby groch napęczniał. Kolejnego dnia uzupełniamy groch zimną wodą, jeśli jest taka potrzeba i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się grochu usuwamy powstałą pianę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż groch będzie miękki, ale częściowo pozostanie w całości.
Kapustę kwaszoną kroimy, zalewamy zimną wodą tak, aby kapusta była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebule i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy go. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut.
Krok 2
Do ugotowanej kapusty dodajemy groch oraz boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku solidna porcją świeżo mielonego pieprzu, otartym majerankiem i solą. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 15 minut, aby nadmiar wody odparował. Kapustę z grochem podajemy ze świeżym pieczywem.
Notes
- nie żałujmy pieprzu, kapusta z grochem nie może być mdła
- majeranek też spełnia tu ważną rolę, dlatego powinno się go znaleźć dość sporo w potrawie