Kukurydziane krokiety z kaszą
Składniki
- 2 jajka
- 200 ml mąki kukurydzianej
- 150 ml mąki pszennej
- sól do smaku
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 250 ml kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 ugotowana marchew
- 1 ugotowana pietruszka
- ćwiartka ugotowanego selera
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 150 ml usmażonych z cebulą i czosnkiem drobno pokrojonych pieczarek
- 150 ml zmielonego dowolnego ugotowanego mięsa
- 6 ugotowanych dużych brukselek
- 1 duży ogórek konserwowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczek pieprzu zielonego mielonego
- sól do smaku
- 1 prażona cebulka
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na naleśniki zmiksować (tj obie mąki,mleko,wodę,jajka,sól i olej) i odstawić na ok.30 minut.
Krok 2
Kaszę wymieszać z pieczarkami,mięsem,cebulką prażoną,zblendowanymi marchewką,pietruszką i selerem,pokrojonymi brukselkami i ogórkiem konserwowym. Doprawić sosem sojowym,pieprzem zielonym świeżo zmielonym i solą.Mój farsz był dobrze doprawiony,gdyż pieczarki i mięso były zamrożonymi nadwyżkami poprzednich kuchennych wydarzeń.Jeśli używacie świeżo podsmażonych pieczarek doprawcie je dość intensywnie cebulą,czosnkiem,rozmarynem itp. Ważne, aby farsz nie był mdły.
Krok 3
Usmażyłam cienkie naleśniki na patelni teflonowej.Tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarowałam patelnię olejem a później już go nie dodawałam.Otrzymałam 12 naleśników.
Krok 4
Na każdym układałam ok.2 łyżek farszu i zawinęłam najpierw jeden brzeg,później podwinęłam boki,by nadzienie nie wyleciało i zwijałam na koniec ruloniki. Można podawać od razu,lub zapiec jeśli ktoś lubi. Polałam swoje krokiety polane sosem jogurtowym i keczupem z brokułem z wody.