Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami
Składniki
naleśniki 8 sztuk
- 200 g upieczony burak
- 2 szt jajka
- 0.75 szklanki woda gazowana
- 0.75 szklanki mleko 2%
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 1.5 szklanki mąka pszenna
- 2 łyżeczki mielony mak
- 0.25 łyżeczki skórka starta z limonki
- 0.25 łyżeczki skórka starta z cytryny
- 0.25 łyżeczki papryka słodka Galeo
- 1 szczpyta sól
- 2 szczypty pieprz czarny mielony Galeo
- 1 olej do natłuszczenia patelni
- 1 łyżka liofilizowany burak mieliony opcjonalnie
nadzienie
- 100 g grecka feta
- 1 szt duży pomidor malinowy
- 8 kilka plasterki suszonych pomidorów z oleju
- 0.25 łyżeczki skórka starta z limonki
- 0.25 łyżeczki skórka starta z cytryny
- 2 szt listek mięty
- 1 łyżeczka suszona natka pietruszki Galeo
- 0.25 łyżeczki czosnek granulowany Galeo
- 0.25 łyżeczki chili pieprz cayenne Galeo
- 50 g kiełki cebuli
- 50 g kiełki jarmużu
- 1 łyżeczka liofilizowany burak mieliony opcjonalnie do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowanego lub upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną.
Krok 2
Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa.
Krok 3
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk).
Krok 4
Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko mieszamy z przyprawami i skórką z cytrusów.
Krok 5
Na każdym naleśniku układamy porcję obu rodzai kiełków, oraz łyżkę nadzienia.
Składamy je, a przed podaniem możemy posypać pudrem buraczanym.
Smacznego :)