Dorsz z truskawkową salsą
Składniki
Ryba
- 500 g fileta z dorsza
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- oregano
- 100 g twarogu wędzonego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- skórka z cytryny
- posiekana natka pietruszki
Salsa z truskawek
- 250 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły.
Krok 3
Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu ;)
Krok 4
Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny i pietruszką.