Kurczak z migdałami po chińsku
Składniki
Marynata do kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 0.75 łyżeczki mielonego pieprzu
Danie
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 marchew
- 6 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pędów bambusa
Przygotowanie:
Krok 1
Najlepiej przygotować wszystko wcześniej, gdyż w trakcie gotowania nie będzie na to czasu.
Krok 2
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie, ale dość szerokie kawałki. Mieszamy ze sobą składniki marynaty i dokładnie pokrywamy nią mięso. Odstawiamy na około 10 minut.
Krok 3
W suchym woku prażymy płatki migdałowe, następnie wyciągamy je i odstawiamy.
Krok 4
W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy marchewkę (pokrojona w zapałkę) i pieczarki (pokrojonych w plastry) i na dużym ogniu smażymy, aż pieczarki puszczą wodę (około 3 minut). Odparowujemy ją i wrzucamy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek. Po około minucie dodajemy pędy bambusa, zmniejszamy ogień i całość smażymy jeszcze około 3 minut.
Krok 5
Usmażone warzywa i grzyby wyciągamy z woka i wlewamy do niego pozostałą łyżkę oleju. Na dużym ogniu smażymy kurczaka, aż będzie gotowy. Wówczas dodajemy do niego warzywa, wlewamy 3 łyżki wody i całość dusimy jeszcze minutę.
Krok 6
Przekładamy danie na talerze i posypujemy zrumienionymi migdałami.
Smacznego!