Carbonara
Składniki
- 1 opakowanie makaronu rurki
- wędzony boczek
- parmezan
- 1 kubeczek śmietany 30 %
- jajko
- tymianek
- majeranek
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nastawiamy wodę na makaron. Kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy woda na makaron jest już zagotowana solimy i wrzucamy makaron - gotujemy wg . instrukcji na opakowaniu. Do śmietany wbijam 3 żółtka, parmezan, tymianek, majeranek /wszystko wedle gustu/. I teraz najważniejsza chwila - musimy wszystko połączyć. Należy to zrobić ostrożnie, żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Tak więc odcedzamy makaron, dodajemy boczek, wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.WSZYSTKIE CZYNNOŚCI WYKONUJEMY BEZ ŹRÓDŁA CIEPŁA. Gdyby się okazało, że sos nie chce zgęstnieć, wtedy połóż garnek na małym ogniu i cały czas mieszając zagęszczaj sos. Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego...
http://aniolywkuchni.blogspot.com/