Łosoś w cieście francuskim
Składniki
- 400 g łososia
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka natki pietruszki
- ćwiartka cytryny
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko jajka
- płatki papryki
- siemię lniane
- 1 opakowanie śmietany kwaśnej 18%
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- pęczek kopereku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por przeciąć na pół i pokroić w półplastry, razem z pietruszką przesmażyc na tłuszczu.
Podsmażone warzywa przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia.
Na tej samej patelni usmażyć rybę oprószoną solą i pieprzem z obu stron, aż dobrze się zrumieni.
Rozwinąć płat ciasta francuskiego, na jednej połowie położyć przesmażony por z pietruszką. Na tym ułożyć rybę, skropić sokiem z cytryny i przykryć resztą warzyw.
Następnie przykryć drugą połową ciasta.
Brzegi ciasta zlepić, dociskając widelcem.
Ciasto posmarować żółtkiem i posypać płatkami papryki lub siemieniem lnianym.
Piec w temp 180 st.C ok 15-20min. do zrumienienia ciasta.
Krok 2
sos czosnkowy:
Ząbki czosnku posiekać na drobno i przełożyć do salaterki, dodać opakowanie śmietany i majonez, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dołożyć koperek, ponownie wymieszać, podawac w sosjerce do ryby.