Udziec jelenia z polentą

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziczyzna jest bardzo cenionym surowcem mięsnym głównie ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się pasze zwierząt hodowlanych. Jest smaczna, zdrowa i w 100% naturalna. Zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Dziś postawiłam na mięso jelenia, które charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów. Kruche i delikatne mięso, aromatyczne przyprawy, wytrawne wino, tworzą niebywale wyborne danie. Wzbogacone o kremową polentę i kieliszek czerwonego wina to już iście królewska uczta.
Obejrzane: 376
Porcje: 5
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg udźca jelenia
  • 250 ml wina czerwonego *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny i sól
  • Polenta:
  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • gałązki rozmarynu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 20 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie kroimy na jedno centymetrowe plastry, delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na patelni. Obsmażamy z każdej strony do momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk.
Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Polenta

W wysokim garnku o grubym dnie doprowadzamy do wrzenia wodę, mleko i sól. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż polenta zgęstnieje. Podczas gotowania należy dość często mieszać polentę, aby była gładka i nie przywarła do dna. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu. Do dania możemy podać konfiturę z żurawiny.
* użyłam wina Cabernet sauvignon

Notes

Do dania świetnie się sprawdzi wino Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/udziec-jelenia-z-polenta/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×