Świąteczna szynka
Składniki
- 1,5 kg surowej szynki
- 2 szt cebule
- 13 szt goździków
- 1/2 szt laski cynamonu
- 3 szt ziarenka ziela angielskiego
- 0,7 L czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne
- 3 szt listki laurowe
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem.