Makaron z krewetkami + surówka
Składniki
- 20 krewetek
- 1 opakowanie makaronu
- 8 brukselek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 chilli
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek rozmarynu
- 1 opakowanie rukoli
- 0.5 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka estragonu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- do smaku sól
- 4 łyżki sosu sojowego kikkoman
- 1 łyżka skórki z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
JEŚLI MAMY MROŻONE KREWETKI TO ODMRAŻAMY, JEŚLI ŚWIEŻE TO OBIERAMY.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ: DO MISKI WLEWAMY SOS SOJOWY, OLIWĘ, SOK Z CYTRYNY DOPRAWIAMY WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM, PIEPRZEM, ESTRAGONEM I POSIEKANYMI NA DROBNO LISTKAMI ROZMARYNU. WSZYSTKO MIESZAMY.
DODAJEMY KREWETKI I JESZCZE RAZ WSZYSTKO MIESZAMY I ODSTAWIAMY NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA RESZTY DANIA.
W TEJ CHWILI MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ SURÓWKĘ: OBIERAMY MARCHEW I PIETRUSZKĘ - KROIMY JĄ W PLASTRY LUB ZAPAŁKĘ ( JAK KTO WOLI ). UGOTOWANĄ BRUKSELKĘ KROIMY W ĆWIARTKI. CHILLI KROIMY W PLASTERKI.
MARCHEW, PIETRUSZKĘ, BRUKSELKĘ I CHILLI MIESZAMY ZE SOBĄ W MISCE I DOPRAWIAMY STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY, PIEPRZEM I SOSEM KIKKOMAN.
NA KONIEC POSYPUJEMY ŚWIEŻĄ RUKOLĄ I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY.
Krok 2
SOS: POMIDORY SPARZAMY WRZĄTKIEM I OBIERAMY ZE SKÓRY. NASTĘPNIE KROIMY W DROBNA KOSTKĘ. NA PATELNI ROZGRZEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY POMIDORY I DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 MINUT.
W TYM SAMYM CZASIE GOTUJEMY MAKARON W LEKKO OSOLONEJ WODZIE.
NA DOSŁOWNIE 2 - 3 MINUTY PRZED ODCEDZANIEM MAKARONU ZACZYNAMY SMAŻYĆ KREWETKI NA MAŚLE ( NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI ) PO MINUCIE Z KAŻDEJ STRONY.
WYŁĄCZAMY OGIEŃ SPOD SOSU. ODCEDZAMY MAKARON.
DO MISECZKI WSYPUJEMY MAKARON, POLEWAMY SOSEM I UKŁADAMY NASZE KREWETKI.
JEŚLI CHCEMY DEKORUJEMY KOLENDRĄ I CHILLI.
SURÓWKA JUŻ JEST WIĘC SMACZNEGO !!!