Rurki drobiowe z kurkami
Składniki
- pierś z kurczaka
- 20 dkg kurek
- 10 dkg żółtego sera
- sól czosnkowa
- pieprz
- suszone papryczki jalapeno
- jajko
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić najpierw w plastry, a potem w paski. Delikatnie rozbić, posypać solą czosnkową, pieprzem i suszoną papryką. Tak przygotowanymi paseczkami owinąć foremki do pieczenia rurek. Mięso panierować najpierw w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na oleju - tak jak kotlety. Zdjąć mięso z foremki, wystudzić.
Krok 2
Farsz: kurki (mrożone lub świeże) podsmażyć. Dodać pokrojony w kostkę ser i go rozpuścić. Doprawić wg uznania. Ciepłym farszem nadziewać rurki drobiowe. Podawać do ziemniaków razem z surówką lub pokrojoną w cząsteczki papryką.