Makaron zapiekany w sosie dyniowym z mieloną wieprzowiną i fasolą
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 280 g dyniowego puree
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
- 250 ml bulionu
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 0.5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 0.25 łyżeczki kuminu
- 0.25 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- do smaku sól, pieprz
- 0.25 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na 1 łyżce oleju kokosowego zeszklić cebulę, oddać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać mięso, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć aż zmieni kolor.
Puree dyniowe połączyć z bulionem oraz wszystkimi przyprawami. W międzyczasie ugotować makaron na pół twardo.
Do mięsa wlać sos dyniowy i wymieszać. Dodać fasolę oraz makaron i wymieszać do połączenia. Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Zdjąć z ognia i na wierzch rozsypać parmezan. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć i podawać.