Mücver

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś zabieram Was w daleką podróż do kraju położonego na pograniczu Azji i Europy. Turcja - barwny kraj o wyrazistych kontrastach, różnorodności smaków i przypraw. Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zajmuje również wysoką pozycję jeśli chodzi o jej popularność, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie? Bogactwo aromatów i składników jest tu wręcz ogromne. Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym, że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Obejrzane: 246
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Placuszki:
  • 4 cukinie
  • 150 g sera feta
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4-5 łyżek mąki
  • pieprz czarny i sól
  • Sos serowo-czosnkowy:
  • 300 g serka typu cottage
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego *
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Placuszki

Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 2

Sos serowo - czosnkowy

Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
Afiyet olsun!!!

Notes

* jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×