Mücver
Składniki
- Placuszki:
- 4 cukinie
- 150 g sera feta
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4-5 łyżek mąki
- pieprz czarny i sól
- Sos serowo-czosnkowy:
- 300 g serka typu cottage
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego *
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Placuszki
Cukinię, marchew oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy, ser feta kruszymy. Do startych warzyw dodajemy posiekane zioła, jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pamiętajmy, aby z solą uważać gdyż feta jest słony.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie porcje masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 2
Sos serowo - czosnkowy
Serek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno zioła. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
Usmażone placuszki podajemy na gorąco.
Afiyet olsun!!!
Notes
* jogurt dodajemy tylko wtedy, jeśli serek jest bardzo gęsty