Chili con carne
Składniki
- 600 g mięsa wołowego mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża czerwona papryka
- 3 czerwone papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady 75-80% *
- 2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej**
- 1 łyżka tabasco chipotle ***
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szczypty cukru
- oliwa
- pieprz czarny i sól
- 6 - 8 placków tortilli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.