Pierogi z soczewicą i ziemniaczane z pieprzem
Składniki
- 0.5 kg mąki
- 1 jajko
- woda
- szczypta soli
- 2 szklanki soczewicy brązowej
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- ugotowane ziemniaki
- curry
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu).
Krok 2
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne.
Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia.