Zapiekanka z makaronu z boczkiem i pieczarkami
Składniki
- 200 g boczku wędzonego (możliwie chudego)
- 1 por
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g makaronu farfalle
- 1 mała śmietana
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego startego na tartce
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Boczek pokrój na drobne kosteczki i podsmaż go na patelni. Zdejmij do dużej miski i odstaw. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekany w piórka por, aż się zeszkli. Dołóż go do miski do boczku. Patelnię odstaw do mycia - już nie będzie potrzebna.
Krok 2
Do rondelka dodaj masło i pokrojoną cebulkę, poczekaj aż się zeszkli i dodaj pieczarki pokrojone z ogonkami na małe kawałeczki (ja lubię najbardziej malutkie pieczarki, których można wcale nie kroić lub ewentualnie na pół). Obficie popieprz i troszkę posól. Uduś je na tyle by puściły wodę, którą możliwie szybko odparuj (lub jeżeli zależy ci na czasie - odcedź wyciskając lekko pieczarki) - i dołóż do miski do przygotowanych półproduktów.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzałkę góra/dół. Do miski dodaj jajka, śmietanę i starty żółty ser, dopraw i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego z pokrywką, przykryj i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie odkryj i zapiekaj jeszcze ok 10 minut żeby lekko ściął się wierzch zapiekanki.
Krok 4
Kiedy jest bardzo gorąca to prawie nie czuć smaku, więc postaraj się poczekać kilka minut... :-)