Pikantne tortellini z krewetkami w sosie winnym
Składniki
SOS : NADZIENIE :
- 2 łyżki masła
- 0.75 szklanki bulionu warzywnego
- 0.75 szklanki białego wina
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 10 szt świeżych krewetek
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka białego wina (do farszu)
- szczypta - sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
CIASTO:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwa
- 1 szczypta - soli
- 4 szt jajka
- 400 g mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie tortellini : mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie wbij jajka oraz dodaj oliwę i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2
Przygotowanie farsz : krewetki opłukaj, oczyść i pokrój bardzo drobno. Cebulkę zieloną pokrój i włóż do miseczki. Dodaj krewetki, chilli, białe wino, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Przygotowanie sos: w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojono drobno cebulę. Dusimy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 4-5 minut. Do wywaru dolewamy wino. podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy aby sos był gładki wystarczy że przecedzimy do przez sitko. Dodaj 1 łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu.
Krok 4
Przygotowanie danie: ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy w formę małego pierożka. Gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy pierożki i polewamy winnym sosem.