Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą
Składniki
- 200 g Szynka Krucha Gzella
- 500 g filet z piersi kurczaka Gzella
- 1 porcja włoszczyzna bez kapusty
- 150 g cebula
- 200 g pieczarki
- 1 łyżka bułka tarta
- 1 szklanka masło
- 3 łyżki starty ostry żółty ser
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki pokrojona natka pietruszki
- sos
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 1 szklanka mleko
- 0.5 szklanki śmietana
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Krok 2
Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami.
Krok 3
Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min.
Krok 4
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.