Pstrąg łososiowy
Składniki
Pstrąg
- 1 kg filetów z pstrąga łososiowego
- sól
Marynata (sos)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sok z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Krok 1
Pstrąga myjemy i osuszamy dzielimy na porcję. Każdy filet lekko solimy i pieprzymy (tylko od strony mięsa).
Krok 2
Skórkę z pomarańczy i imbir ścieramy. W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy filety z pstrąga i marynujemy je minimum godzinę.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pstrąga po 2-4 minuty z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia). Rybę przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
Krok 4
Na patelnię wlewamy marynatę z ryby i zagotowujemy ją. Dosypujemy cukier tak, aby złagodzić kwaśność soku pomarańczowego i redukujemy sos o połowę.
Krok 5
Pstrąga serwujemy gorącego razem z sosem winno - pomarańczowym.