Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne
Składniki
- Sos mięsny:
- 350 g mielonej wołowiny
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 60 ml wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 1-2 łyżki przyprawy do pizzy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz czarny i sól
- oliwa
- Sos beszamelowy:
- 600 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo:
- 8 dużych ziemniaków
- 300 g mozzarelli
- 200 g sera żółtego
- przyprawa do zapiekanek
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.
Sos mięsny
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zapiekanka-a-la-lazagne/