Pulpeciki wołowe z ananasem
Składniki
Pulpeciki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajo
- 1 łyżka otrąb gryczanych prażonych
- 0.5 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 0.5 łyżeczki pieprzu chili cayenne
- 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0.5 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0.25 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- 1 łyżka białego sezamu
- 12 pomidorków cherry
- olej rzepakowy
Salsa z ananasa i ogórka
- 0.5 ananasa
- 1 ogórek
- 6 listków mięty
- pieprz kolorowy
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 100 g miksu sałat
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Pulpeciki: Mięso z łopatki wołowej doprawiamy przyprawami. Dodajemy jajo, otręby i posiekany koperek. Formujemy małe pulpeciki, wielkości piłeczki ping pongowej :) Układamy na talerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Gdy się rozgrzeje, wykładamy pulpeciki. Smażymy z obu stron na rumiano. Gdy druga strona już się zarumieni, dolewamy wino, sos sojowy i sos ostrygowy. Chwilę redukujemy i dorzucamy pomidorki. Gdy sos delikatnie się zagęści przez odparowanie płynu posypujemy pulpeciki sezamem.
Krok 2
Salsa: Ananasa obieramy. Kroimy w drobna kosteczkę. Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy pestki ze środka i kroimy w drobna kosteczkę, równą kosteczce ananasa. Łączymy razem w miseczce, dodajemy posiekane listki świeżej mięty, świeżo mielony pieprz i miód.
Krok 3
Mix sałat łączymy z oliwą. Na talerz układamy sałatkę, pulpeciki i salsę. Podajemy naszym najbliższym i zajadamy!
SMACZNEGO! :)