Luzowanie drobiu

Dodany przez: miod i pieprz (więcej moich przepisów)

Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem.
Obejrzane: 919
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Trudność:

Składniki

  • 1 kaczka, lub inny rodzaj drobiu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Luzowanie pomoże sprawnie podzielić tuszkę na porcje, daje nam również możliwość nabicia ptaka większą ilością farszu a co za tym idzie obdzielenia daniem większej ilości osób.

Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn.
Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż i zabrać się do dzieła.

Krok 2

Tuszkę kaczki (kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry.

Krok 3

Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką skórę) odcinamy mięso od kości pamiętając aby ruchy noża były zawsze skierowane w stronę kości szkieletu.

Krok 4

Kiedy dojdziemy do miejsc połączeń kończyn (skrzydła, nogi) ciągniemy za kończynę ptaka i nożem przecinamy połączenia w miejscu przyczepów stawowych jak najbliżej korpusu (nie należy próbować przecinać kości nożycami).

Krok 5

Następnie wywijamy tuszkę na powrót na właściwą stronę i gotowe.

Krok 6

Czynność może wydawać się skomplikowana i żmudna, ale tak na prawdę po osiągnięciu odrobiny wprawy trwa mniej niż dziesięć minut.
Kolejną korzyścią wynikającą z luzowania jest fakt ze z kości korpusu możemy nastawić wywar na pyszny rosół.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×