Pierogi z kaszanką czyli polski fusion na talerzu
Składniki
Pierogi
- 500 g kaszanki
- 2 cebule szalotki
- 1 jabłko
- 2 goździki
- 2 łyżeczki owoców jałowca
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 50 ml różowego wina
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
Okrasa
- 3 cebuli szalotki
- 50 ml różowego wina
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Cebule kroimy w drobną kostkę
Krok 2
Z jabłka usuwamy komorę nasienną i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nie obieramy ze skórki
Krok 3
Goździki, owoce jałowca i cynamon mielimy na proszek w młynku, lub rozbijamy w moździerzu
Krok 4
Kaszankę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
Krok 5
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozpuścić masło. Oliwa jest do tego aby masło się nie przypaliło
Krok 6
Na patelni szklimy cebule. Ma ona być lekko przezroczysta i może się nawet delikatnie rumienić na krawędziach
Krok 7
Dokładamy kaszankę i wsypujemy zmielone przyprawy i smażymy 3 minuty co jakiś czas mieszając. Uważamy aby się nie przypaliło
Krok 8
Wlewamy wino i smażymy jeszcze 2 minuty
Krok 9
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej
Krok 10
Robimy ciasto według poniższej instrukcji
Krok 11
Do dużej miski wsypujemy mąkę i formujemy kopiec z dziurą na środku - jak wulkan
Krok 12
Wodę gotujemy i wrzącą wlewamy do mąki na środku
Krok 13
Wyrabiamy ciasto. Na początku proponuję zagarniać mąkę z brzegów do środka widelcem żeby się nie poparzyć, ale radzę jak najszybciej zacząć wyrabiać ciasto rękami
Krok 14
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Im dłużej będziemy wyrabiać tym będzie smaczniejsze. Ja je ugniatam tak jak pizzę. Na początku wyglądać będzie jak dziwna klucha, ale po jakimś czasie będzie sprężyste. Powinno mieć konsystencję plasteliny na koniec
Krok 15
Na stole wysypujemy mąkę aby ciasto nie kleiło się do stołu. Odrywamy porcję ciasta o wielkości grejpfruta i rozwałkowujemy możliwie cienko (1mm). Im cieniej tym pierogi będą smaczniejsze.
Krok 16
Szklanką wykrawamy kółka i odkładamy na bok
Krok 17
Nakładamy farsz. Bierzemy kółko z ciasta i nakładamy porcję farszu na tą stronę, którą leżało na stole. Ja nakładam mniej więcej czubatą łyżeczkę od herbaty. Wszystko zależy od umiejętności i po kilku minutach sami stwierdzicie ile farszu wam wygodnie nałożyć. Ma go być tyle, żeby po złożeniu i przy zalepianiu nie wychodziło bokami
Krok 18
Ciasto z farszem składamy na pół jak tacos i zalepiamy szczelnie brzegi. Zalepione krawędzie możemy przyozdobić. Ja robię taką zakładkę jak na zdjęciach, ale są też inne techniki. Zachęcam do sprawdzenia w internecie
Krok 19
Ciasto które pozostało po wykrawaniu można zagnieść i rozwałkować jeszcze raz
Krok 20
W dużym garnku gotujemy 2 litry wody i solimy (1 łyżka). W trakcie gotowania może się okazać, że trzeba dolać trochę wrzątku
Krok 21
Pierogi gotujemy partiami (ja gotuję po 10 sztuk) tak długo aż wypłyną na powierzchnię
Krok 22
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do wystudzenia
Krok 23
Robimy okrasę według poniższej instrukcji
Krok 24
Cebule kroimy w drobną kostkę
Krok 25
Miód rozpuszczamy w winie
Krok 26
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 4 łyżki oliwy z oliwek
Krok 27
Podsmażamy cebulkę na złoty kolor
Krok 28
Wlewamy wino z miodem i podsmażamy aż wino odparuje a cebulka będzie miękka
Krok 29
Polewamy i posypujemy okrasą pierogi tuż przed podaniem