Puree z dyni
Składniki
- 1 mała dynia, makaronowa
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 5 suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych i posiekanych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0.5 ząbka czosnku
- sól
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię myjemy, przekrajamy na pół i czyścimy z włókien i nasion.
Krok 2
Środek dyni smarujemy oliwą (może przydać się pędzelek), lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Krok 3
Blachę wykładamy foilią aluminiową, układamy na niej dynię skórą do góry.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50-55 min. Dynia będzie gotowa jeśli bez problemu wbijemy widelec w skórę i kiedy zacznie zapadać się.
Krok 5
Wyjętą z piekarnika dynie, odwracamy. Dynia powinna mieć konsystencję purre.
Krok 6
Łyżką stołową przekładamy purre do misy, dodajemy natki pietruszki, suszonych pomidorów i posiekany (wyciśnięty ) ząbek czosnku. Mieszamy, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Gotowe :)