Aromatyczny tajine
Składniki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 kiszone cytryny
- 0.5 wiejskiego kurczaka podzielonego na części
- 2 cebule
- 5 dkg migdały
- 5 dkg suszone śliwki
- 0.5 szklanki miodu
- 3 łyżki przyprawa garam masala
- 1 szklanka bulionu
Przygotowanie:
Krok 1
Wcześniej przygotuj mięso:
natrzyj przyprawami (garam masala, papryka słodka, kumin rzymski,
imbir....) i pozostaw na 1-2 godziny.
Potem podsmaż mięso na złoto na rozgrzanym oleju (możesz pominąć ten krok)
Pokrój bakłażana w plastry, posyp solą, aby puścił sok. Opłucz pod zimną wodą.
Cukinię i marchewkę pokrój w grube słupki, ziemniaki w plastry, cebulę
w ćwiartki.
Na dno naczynia do tajine nalej oliwę, włóż kolejno warzywa i mięso,
formując stożek. Kolejne warstwy posypuj przyprawami i odrobiną soli.
Obłóż migdałami, suszonymi śliwkami i kawałkami marynowanej cytryny.
Polej bulionem i miodem. Przykryj i duś dwie godziny na małym płomieniu.