Pyzy warszawskie
Składniki
- 4.5 kg mączystych ziemniaków
- do smaku sól
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Krok 1
1,5 kilograma ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki maja być bardziej nie ugotowane niż rozgotowane – mają być lekko „al dente”.
Krok 2
Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Gdy dobrze ostygną zemleć w maszynce do mięsa.
Krok 3
Pozostałe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać.
Krok 4
Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana.
Krok 5
Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego.
W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki).
Krok 6
Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami formować pyzy – okrągłe, okrągłe z dziurką lub podłużne.
Gotować około 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 7
Można podawać "z wody" lub podsmażane. Jako dodatek do mięsa, z sosami, skwarkami... Ja podłam z sosem z cebuli i z grzybami na boczku.