Szynka z gorczycą
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 0.5 łyżeczki czosnku
- 0.5 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki majeranku
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki białej gorczycy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy połączyć, dodać olej, dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć szynkę ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa do pieczenia.
Krok 2
Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec szynkę jeszcze przez ok. 30min. Wyjąć z rękawa i ostudzić.