Meksykańskie Nachos
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 opakowanie pieczywa WASA
- cebula
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- papryczka jelopeno
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki zmielonego kminku
- sól
- pieprz
- 200 g żółtego sera
- pomidor
- 1 opakowanie kwaśnej gestej śmietany
- 1 pęczek kolendry
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać drobno posiekane papryczki oraz czosnek. Dołożyć do tego mięso mielone i co chwilę mieszać, by się nie przypaliło. Po 5 minutach dodajemy sól, pieprz, imbir oraz kminek. Gdy mięso jest już podsmażone, dodajemy czerwona fasolę oraz przecier pomidorowy i dalej smażymy.
Krok 2
W czasie, gdy mięso się smaży możemy przygotować nasze Nachos. Kroimy kromki chleba w trójkąty i układamy na blasze. Wkładamy do gorącego piekarnika na kilka minut, by się podpiekły.
Krok 3
Gorące Nachos układamy na talerzach żaroodpornych. Na wierzch układamy mięso i posypujemy żółtym serem. Tak przygotowane Nachos wędrują jeszcze raz do piekarnika, by starty ser się roztopił.
Krok 4
Kroimy pomidora w kostkę, a kolendrę siekamy. Po wyjęciu Nachos z piekarnika posypujemy je pomidorem i kolendrą. Podajemy gorące, razem z kwaśną śmietaną.